Studieresa 2012

21 – 23 september

Årets studieresa började med en tågresa som slutade i Katrineholm, där vi hyrt en bil. Färden går till familjen Molitor, Katarina har fått stipendie två gånger senast i år! Vi börjar med en liten rundvandring i skymningen. Först blir vi visade den imponerande panncentralen med fliseldning.

Katarina Molitor i gårdsbutiken
Katarina Molitor i gårdsbutiken

Därefter går vi till växthuset. Tomaterna är fortfarande i full produktion. Vi talar om utveckling av odlingsteknik, som skett i samråd med Elisabeth Ögren, odlingsrådgivare. Sen bjöds på härlig soppa tillsammans med säsongens sista WWOF:are, en kvinna från Tyskland. (WWOF:are – (främst) ungdomar, från olika länder som arbetar på ekologiska odlingsföretag, för mat och husrum) Övernattning på vandrarhem i Katrineholm, som nog gör sig bättre under sommaren!

Kristina Belfrage visar runt på Ekeby forskningsgård
Kristina Belfrage visar runt på Ekeby forskningsgård

På lördagen går färden via Stockholm till Roslagen och Kristina Belfrage på Ekeby Forskningsgård. Här får vi se spännande redskap för hästar i småbruk. Bl.a. en redskaphållare som köpts in från Norge och som sedan vidarutvecklats. De betande nötkreaturen bl a rödkullor ser vi på håll, liksom skog- och hagmarken. Växthuset har en murad vägg mot norr, resten av väggarna är av glas. Utanför växthuset, åt söder en damm för bevattning av växthuset samt för ökad biologisk mångfald. Vi avslutar besöket med ett samtal vid kaffebordet. Därefter går färden till Växplats Nybyn, Rimbo.

Kristina fick stipendium för 10 år sedan. Hon och hennes man har en ovanlig och ombonad plantskola. Mycket växtlighet där man genom små stigar kommer ut på olika odlingsplatser. Därtill finns såväl fik, affär och utställningslokal. Tomaterna odlas o stora rationella växthus och tomaterna växer i sandbäddar Vi övernattar på vandrarhemmet i Sigtuna, som är nästan som ett hotell och äter gourmé- middag med lokal mat på Sigtuna Stadshotell.

Mats, Karin och vi vid butik och restaurang Hornudden
Mats, Karin och vi vid butik och restaurang Hornudden

På söndag morgon besöker vi Hornudden alldeles vid Mälaren. Karin och Mats visar runt och berättar om utvecklingen av företaget. Vi imponeras av hamnanläggningen – en del av Hornuddens gäster kommer med båt! Växthuset är i full gång och trots helgdag arbetas det för fullt. Företaget har ännu ett flertal WWOF:are. Utanför växthuset finns en del frilandsodling bl.a. ser vi kvitten, som används i företagets restaurang istället för citron! Vi äter en god middag på Hornsuddens restaurang, där sonen Johan är kock och pappa Mats servitör.

Kerstin Björklund poserar framför en säcksilo som är köpt med pengar från Fred med Jorden
Kerstin Björklund poserar framför en säcksilo som är köpt med pengar från Fred med Jorden

Resan sista besök är på Warbo Kvarn. Kerstin tar emot och visar oss kvarnen. Mycket av kvarnmaskinerna har de köpt nya i Österrike. Här mals mjöl av olika slag av säd som odlats i grannskapet, som bl spelt och andra äldre spannmålssorter. Det råder ingen brist på idéer för att utveckla verksamheten. Så var det dags att lämna tillbaka bilen och sätta sig på tåget hem till Småland efter en mycket inspirerande studieresa.